OLYMPUS >

CAMERAS AND LENSES BRAND SITE

YUTAKA IIJIMA

YUTAKA IIJIMA

Ik beschouw mijn foto's van de sterrenhemel als een verlengstuk van mijn eigen waarneming. Uiteraard wil ik sterren prachtig vastleggen en precies zoals ik ze zie. Maar wat sterrenfotografie echt aantrekkelijk maakt, is dat sterren een bijzondere schoonheid kunnen hebben die alleen in jouw foto's tot uitdrukking komt.

Ik kan bijvoorbeeld de kleur en de vorm van de Melkweg kristalhelder vastleggen terwijl we met onze ogen alleen een vage vorm zien. En ik kan in één foto het spoor van een meteorietenregen laten zien of de beweging van de sterren aan de hemel. Ik wil van de sterren en het heelal meer fotograferen dan ik kan zien. Ik houd van de nachthemel, en dat gevoel was misschien mijn oorspronkelijke motivatie om te gaan fotograferen.

De M.Zuiko Digital ED 7-14mm 1:2.8 PRO is perfect voor het fotograferen van de nachthemel. Die is immers zo weids dat zelfs een lens met een beeldhoek van 90 graden niet volstaat. Een sterrenhemel bestaat uit een verzameling lichtpuntjes op een eindeloze afstand en is uiterst moeilijk om te fotograferen. Verschillende soorten optische afwijkingen die in een alledaags onderwerp niet opvallen, kunnen de scherpte van een sterrenfoto erg beïnvloeden. Beelden van de sterrenhemel kunnen er gemakkelijk plat en ongeïnspireerd uitzien. Ik probeer om echt alles uit het beeld te halen zonder contrast te verliezen, en merk vaak dat omgevingslicht ook problemen oplevert. Met de 7-14mm 1:2.8 PRO kan ik het diafragma op elke brandpuntsafstand wijd open houden en sterren prachtig scherp fotograferen tot vrijwel de uiterste rand van het beeld.

YUTAKA IIJIMA

YUTAKA IIJIMA

Japan

Iijima werd geboren in 1958 en vond na zijn schooltijd werk als fotograaf bij een reclamebureau. In 1986 ging hij onafhankelijk aan de slag als freelance fotograaf, voornamelijk voor advertenties, magazines en andere literatuur. Hij fotografeert en schrijft nu voor verschillende wetenschappelijke en astronomische tijdschriften.