OLYMPUS >

PRO-OVERZICHT

Mitsuaki Iwago

Mitsuaki Iwago

De regio Pantanal in Brazilië bevat de grootste hoeveelheid zoet water ter wereld en staat het halve jaar onder water. Omdat het land er moeilijk bewerkt kan worden, blijft het grotendeels een onontwikkeld gebied. Een van de bewoners van de Pantanal is de jaguar, een roofdier aan de top van de voedselketen.

Ik voer van zonsopgang tot zonsondergang op een kleine aluminium boot van zes en een halve meter over de Cuiabá, een van de rivieren die door de Pantanal stromen. Ik wachtte op jaguars, die zich vaak langs de rivier verscholen houden, en andere wilde dieren.

Bij het observeren van jaguars dien je op ten minste 30 meter afstand te blijven om de dieren te respecteren en niet te verstoren. In zulke situaties is een supertelefotolens onontbeerlijk. Dankzij het compacte ontwerp van Olympus kan ik zonder statief werken en comfortabel uit de hand fotograferen. Om in te zoomen op jaguars op hoge punten langs de rivier schakelde ik intuïtief over op een verticale beeldrichting. Zelfs met de teleconverter op de 300 mm-lens kun je met deze combinatie ontspannen fotograferen. Omdat ik van op de rivier opnamen maakte, was ik blij met de stevige greep en de beeldstabilisatie van de OM-D E-M1 Mark II, evenals de spatwaterdichte constructie. Zo kon ik in een perfecte hoek dicht bij het wateroppervlak komen om capibara's vast te leggen die op lage begroeiing knaagden. Tijdens deze reis kon ik ook goed gebruik maken van de repeterende opnamefunctie. De high-speed repeterende opnames en de hoge beeldkwaliteit zijn uitmuntend. Met dit model kun je momenten vastleggen die slechts fracties van een seconde duren, zelfs van dieren die voortdurend in beweging zijn, bijvoorbeeld de reuzenotter.

Op deze reis kon ik een zeldzame opname maken van een jaguar boven in een boom. Het is onmogelijk om de schoonheid van het wilde dierenleven in de Pantanal volledig uit te drukken. Ik wil graag terugkeren naar de prachtige Pantanal, uiteraard met mijn geliefde OM-D E-M1 Mark II.

Mitsuaki Iwago

Mitsuaki Iwago

Japan

Toen Iwago in 1970 tijdens een bezoek de overweldigende natuur van de Galapagoseilanden zag, kon hij zijn ogen niet geloven. Die ervaring werd het begin van zijn carrière als dierenfotograaf. Iwago geniet wereldwijd bekendheid en was de eerste Japanse fotograaf wiens foto's twee keer de voorpagina van het tijdschrift National Geographic sierden. Hij heeft talrijke fotocollecties gepubliceerd, onder andere Animals on Earth en The Natural Order of the African Plain. Recent zijn zijn foto's van katten in brede kringen populair geworden.