OLYMPUS >

PRO-OVERZICHT

Adrian Rohnfelder

Adrian Rohnfelder

Mijn voorliefde voor eenzame, verlaten oorden en actieve vulkanen stelt zeer hoge eisen aan mijn camera. Hij moet compact, licht en onder alle omstandigheden handzaam zijn, zelfs op steile hellingen en uitputtende tochten. En vanwege de soms extreme condities zoals as, dampen, koude en bijtende en hete gassen, is een degelijke, beschermende behuizing een absolute voorwaarde. En hij moet natuurlijk uitstekende beeldkwaliteit leveren. Lichtgevoeligheid en beeldstabilisatie zijn ook belangrijk voor me omdat ik vanwege het gewicht van mijn overige uitrusting niet altijd een statief kan meenemen.

Voor een intensieve test van de OM-D E-M1 Mark II onder extreme omstandigheden koos ik daarom voor een tocht in hooggebergte bij de Mont Blanc en vulkanisch gebied op IJsland. De camera moest kunnen bewijzen wat hij waard is in bergland, bij kokende geisers, in fijne vulkanische as en bij watervallen. Mijn doel was om de vormen, de kleuren, de schoonheid en de kracht van een vijandige omgeving vast te leggen.

De afgelopen jaren droeg ik een verscheidenheid aan camera's bij me, waaronder Olympus-camera's. Maar al de eerste keer dat ik de E-M1 Mark II gebruikte, had ik het gevoel dat ik er altijd mee gereisd had. Hij past perfect in de hand - een heel veilig gevoel maar niet storend - met een ideaal gewicht, een goede greep en gereed om te fotograferen. Ik heb ook vastgesteld dat hij vrijwel onverwoestbaar is. Elke dag ging ik er tot het uiterste mee, zelfs zover dat de E-M1 Mark II op een bepaald moment aan een stroom blubber werd blootgesteld. Dat was geen probleem - de camera werkte steeds perfect.In tegenstelling tot zijn voorganger vallen de snellere autofocus en de sterk verbeterde beeldstabilisatie op. Indrukwekkend!Van de talrijke nieuwe functies is de nauwkeurige batterijweergave in procenten in combinatie met de aanzienlijk verkorte laadtijd voor mij het belangrijkst. Concreet betekent dit dat ik tijdens een korte koffiepauze onderweg een lege batterij ten minste 50% kan opladen.Ik ben ook in mijn nopjes met de mogelijkheid om in 4K te filmen. Dat vind ik een absolute vereiste voor moderne multimediashows.

Na de twee genoemde tests kan ik zonder meer zeggen dat ik mijn huidige uitrusting graag onmiddellijk zou omruilen voor een OM-D E-M1 Mark II. Op beide tochten kon ik buitengewone opnamen maken die alleen dankzij deze camera mogelijk waren.

Adrian Rohnfelder

Adrian Rohnfelder

Duitsland

Adrian Rohnfelder kreeg zijn eerste camera op zijn 6e verjaardag. Sindsdien heeft hij nooit meer zonder camera gereisd. Een drieweekse reis naar Indonesië in 2008 wekte zijn interesse in afgelegen gebieden en actieve vulkanen. In 2013 richtte deze autodidact zijn eigen fotografiebusiness op als tweede inkomstenbron. Als freelancer en fotojournalist fotografeert hij uiteenlopende onderwerpen van landschappen en natuur tot documentaires. Zijn beeldtaal wordt gekenmerkt door kleurrijke opnamen die de schoonheid en de kracht van de natuur tot uitdrukking brengen. Hij heeft gepubliceerd in binnen- en buitenlandse tijdschriften en kranten en meerdere prestigieuze professionele prijzen gewonnen. Daarnaast presenteert Adrian Rohnfelder zijn reiservaringen in de vorm van multimediaproducties.