OLYMPUS >

PRO-OVERZICHT

Peter Baumgarten

Peter Baumgarten

Het moment waarop ik de oorspronkelijke OM-D E-M1 vastnam, veranderde de manier waarop ik de wereld rondom me fotografeer. Die beleving duurt voort met de ongelooflijke vernieuwingen van zijn opvolger, de E-M1 Mark II. Hij inspireert, motiveert en presteert als geen ander apparaat waar ik ooit mee heb gefotografeerd. Bij mijn selectie van onderwerpen en locaties om de camera op te testen, wilde ik op bekend terrein blijven: de natuurlijke omgeving van Northern Ontario in Canada. De afgelopen jaren heb ik er intensief met de E-M1 gewerkt dus dit leek me een goede basis om de Mark II te vergelijken. Mijn belangstelling gold in de eerste plaats fotografie van landschappen, natuur en bij omstandigheden met weinig licht.

De ontwerpers hebben duidelijk aandacht besteed aan de snelheidsverbetering van de Mark II. Op een keer was ik in de ochtendschemer Canadese kraanvogels aan het fotograferen toen een vlucht ganzen overvloog. Ik was ervan onder de indruk hoe snel de Mark II bij weinig licht op het nieuwe onderwerp kon scherpstellen, en dat zonder dat ik me koortsachtig op de focus hoefde te richten. De snelheid van repeterende opnamen is ook merkbaar verbeterd – zowel mechanisch als in de stille modus. Zelfs de mechanische sluiter is opvallend stil. Dankzij de ProCapture-modus, een andere ongelooflijke innovatie van Olympus, kon ik momenten vastleggen die sneller voorbijgingen dan ik kon kijken. Ik heb het meermaals gebruikt om vogelbewegingen vast te leggen die ik met de reflexen op mijn leeftijd zelfs in mijn dromen niet had kunnen waarmaken.

Tijdens een sessie voor astrofotografie aarzelde ik om de ISO tot het uiterste te gebruiken omdat ik overdadige ruis vreesde. Daar ben ik nu nooit meer bang voor. De afwezigheid van ruis is verbazingwekkend.

Zoals een jonge fan mijn werk zei: ""Je maakt de wereld mooier dan ze is!"". Dat is mijn missie als ik een camera opneem – de wereld vastleggen op een manier die andere mensen niet zien en de schoonheid tonen waardoor we omringd zijn. Met de E-M1 Mark II wordt dat veel gemakkelijker.

Peter Baumgarten

Peter Baumgarten

Canada

Peter is landschapsfotograaf en probeert voortdurend om zich nog meer in zijn vak te bekwamen. Als professional geeft hij fotocursussen en workshops voor fotografen met ambities op alle niveaus. Peter is sinds drie jaar een Olympus visionair en is er trots op dat hij de enige Canadees in het programma is.