OLYMPUS >

PRO-OVERZICHT

Hiroyuki Yakushi

Hiroyuki Yakushi

Summit to Sea

Er bestaat een grote variëteit aan sporten die worden uitgeoefend van bergtoppen tot op zee. Whistler Mountain, ongeveer 125 kilometer ten noorden van Vancouver, wordt als het beste ski-oord in Noord-Amerika beschouwd. De Olympische Winterspelen van 2010 vonden hier plaats. In de zomermaanden wordt het gebied een belangrijke bestemming voor mountainbikers. Als je mountainbikers wilt fotograferen, moet je zelf dezelfde beschermende uitrusting dragen, zoals een helm en knie-, elleboog- en schouderbescherming. Ik moet met de bikers mee rijden om ze te kunnen fotograferen, dus ik moet mijn uiterste best doen om ze op het parcours bij te houden.

Het belangrijkste aspect van sportfotografie is de mogelijkheid om het onderwerp in de zoeker te volgen. De E-M1 Mark II heeft een snelle zoeker waarmee dit probleem de wereld uit is. De beeldblackout is bijzonder kort en in situaties met zijdelingse beweging kun je het onderwerp blijven volgen. Veel mountainbikeparcours gaan door bos, waar het donker is om te fotograferen. In zo een situatie is de FL-900R, die repeterende opnamen van 10 fps ondersteunt, een grote hulp.

Vervolgens ging ik naar de stad Squamish bij Vancouver, waar ik wilde proberen om kiteboating (ook wel kitesurfen genoemd) te fotograferen. De baai met koud smeltwater was gevuld met kites in de wind. Omdat de mogelijkheden bij deze sport erg afhankelijk zijn van de wind en de getijden, kon ik niet de soort foto maken die ik in gedachten had. Maar het behoeft geen betoog dat de betrouwbaarheid van de karakteristieke stof- en spatwaterdichte constructie van Olympus op dit terrein goed van pas komen.

Hiroyuki Yakushi

Hiroyuki Yakushi

Japan

Yakushi komt uit de prefectuur Toyama en studeerde af aan de Kyoto University of Foreign Studies en daarna de Tokyo School of Photography (tegenwoordig Tokyo Visual Arts). Yakushi fotografeert wereldkampioenschappen van verschillende sportevenementen en de Olympische Spelen (12 keer de Winterspelen en 4 keer de Zomerspelen) en de wereldbeker bij het skiën al sinds 1969. Behalve sport fotografeert bijvoorbeeld sinds 2007 het Gion Festival in Tokio en hij levert bijdragen aan de website When the Camera Speaks van Olympus. Hij is lid van de World Sports Press Association en de Association Japonaise de la Presse Sportive.